fbPixel
SLEDI NAM
KONTAKT

ZAVOD LEPOTE
razvoj, izobraževanje, povezovanje kozmetičark

Trnjava 49
1225 Lukovica
e. info@kozmeticnozdruzenje.si

Slovensko kozmetično združenje

Za debelost so lahko krivi hormoni.

Sem močnejša ali je kaj narobe z mojimi hormoni?

Kdaj je debelost problem?

Po zadnjih podatkih za debelostjo trpi vsak 5 človek. Trenutno je debelost označena kot bolezen, vendar ni bilo vedno tako.
Pogled na debelost in njen socialni položaj se je z leti spreminjal. V prejšnjem stoletju je debelost pomenila nek socialni status. Ženske z oblinami so bile priljubljene, hkrati je to pomenilo, da ima dober socialni položaj.

 

 

Torej se debelost že od samega začetka pojmuje skupaj s prehrano. Ker je bila na začetku 20. stoletja velika lakota ni čudno, da so debelost pojmovali, kot nekaj dobrega.

V današnjem času z drugačno hrano pa je debelost lahko pojav prenajedanja, slabe prehrane in premalo gibanja in seveda ima negativen prizvok. Lahko celo rečemo, da je debelost tudi dedna. Debelost pa s seboj prinaša tudi številne druge bolezni, kot so sladkorna bolezen, težje dihanje, težave s srcem, itn..

 

Kako opredelimo debelost?

Z indeksom telesne mase, kjer delimo težo z našo višino. Vsekakor ta princip ni najbolj primeren, ga po svetu najbolj uporabljajo.
Nikakor pa ne moremo primerjati dveh žensk iste višine z enakimi kg, če ena trenira in ima mišično maso, druga pa ne in ima maščobno maso.

Zavedati se moramo, da debelost ni vedno posledica prenajedanja in dednosti. Ste kdaj pomislila, da vzrok odvečnih kilogramih v vaših hormonih?
Kot je že nekdo rekel, smo ljudje sužnji naših hormonov, saj ti določajo kako naše telo izgleda, kako se mi počutimo, kako hitro nam rastejo lasje in v nekaterih primerih lahko določajo tudi debelost.

 

 

Poglejmo si hormone v telesu in kako ti vplivajo na nas.

 

V kolikor mislite, da je lahko debelost vzrok nepravilnega delovanja hormonov vam svetujem, da se posvetujete z osebnim zdravnikom za nadaljnje raziskave.

 

Hormoni, ki vplivajo na naše telo so naslednji:

 

  1. Kortizol

Mnogi ga poznajo kot stresni hormon. Njegova naloga je povišanje krvnega tlaka in sladkorja v krvi. Če je nekdo pod stresom in se kot posledica le-tega prenajeda lahko rečemo, da je ta hormon glavni krivec. Lahko povzroči diabetes in nabiranje maščobnih oblog, zagotovo se pojavijo strije.

  1. Testosteron

Poskrbi za višjo mišično maso. V kolikor ga ni dovolj smo tudi depresivni. Ženske s povišanim prostim testosteronom so nagnjene k debelosti, visokemu holesterolu, poraščenosti in diabetesu.

  1. Estrogen

Je ženski spolni hormon, ki ženskam daje obline, prsi in poskrbi za pravilno delovanje reproduktivnih organov. Pravijo, da ta hormon najbolj vpliva pri pridobivanju odvečnih kilogramov pri ženskah. Predvsem beli sladkor moti delovanje tega hormona, kar lahko privede do resnih posledic.

  1. Progesteron

Steroidni hormon. Če ga nimamo dovolj imamo težavo pridobivanjem mišic. Simptomi pomankanja hormona so: pridobivanje teže, boleči jajčniki, napihnjenost,… Če ga je premalo se nam kopičijo maščobe in celulit.

  1. Inzulin

Za ta hormon smo najbrž že vsi slišali in vemo, kako je pomemben. Nekateri ga imenujejo belo zlato. Brez njega ne moremo znižati reven sladkorja v krvi kar lahko privede do kroničnih bolezni. Če ga naše telo ne proizvaja dovolj ga moramo uživati dodatno.

  1. Leptin

Izjemno pomemben hormon pri uravnavanju apetita. Pove nam kdaj je hrane dovolj v telesu. Vsekakor glavni krivec, da imamo napade lakote, takrat ko to ni treba.

  1. Hormoni ščitnice

Če ne deluje pravilno, se lahko zgodi, da hitro izgubljamo ali pridobivamo težo. V kolikor je eno ali drugo svetujemo pregled hormonov.

 

 

Če zaključim.

 

Hormoni so v večini primerov, krivci za pridobivanje odvečnih kilogramov in debelost. Naša naloga pa je da poskrbimo, da delujejo pravilno. V kolikor sumite, da je kateri od hormonov v previsoki ali prenizki vrednosti vam svetujem pregled hormonov. Tako boste ohranili svoje zdravje in mogoče izgubili kakšen neželeni kilogram, ki ni tam po vaši krivdi.

Share This