Kolagan za lepšo kožo

KOLAGEN, KAJ JE IN ZAKAJ JE DOBER?

Kolagen je beljakovina v našem telesu, pravzaprav sestavlja kar eno tretjino proteinov. Ima več pomembnih vlog. Dve pomembnejši sta izboljšanje videz kože in preprečevanje nastajanja krvnih strdkov.

Kolagen si lahko predstavljamo, kot lepilo, ki drži vse skupaj. Pravzaprav KOLLA po grško pomeni lepilo in od tod potem izvira ime KOLAGEN.

Kolagen za lepši izgled kože

Kolagen je kot lepilo za našo kožo

Kolagen daje strukturo telesu-mišicam, kitam v mišicah, vezem, lasem in navsezadnje tudi koži.
Poznamo 16 vrst kolagena. Tukaj bomo našteli 3 oz. tiste najbolj pomembne:

1. Je najbolj zastopan kolagen in to kar v 80-90% vsega kolagena, ki obstaja.  Najdemo ga v koži, vezeh, mišicah, zobeh in nohtih. Sem spada tudi ribji kolagen.

2. Drugi tip kolagena najdemo v jajcih oz. koži piščanca. Je super podpora našemu hrustancu, zdravju naših sklepov in prebavi.

1. In kot zadnji med popularnejšimi je goveji kolagen, ki je odličen za zdravje naših arterij. Vpliva na zdravje naših kosti in ga najdemo največkrat v obliki želatine.

Ko kolagena v naši koži primanjkuje

S staranjem naše telo proizvaja vedno manj kolagena, zato ga mnogi (tako moški kot ženske), pričnejo uživati kot prehransko dopolnilo. O tem kdaj se naša koža začne starati in kdaj bi bilo potrebno začeti uporabljati kolagen so različni podatki. Nekatere študije pravijo da po 25 letu, druge pa da že po 21 letu.

Uporabo kolagena kot dodatka priporočam takoj, ko pričnete opažati, da je vaša koža izgubila vlago ali elastičnost.

Zakaj?

Ker se pomankanje kolagena prvo opazi na naši koži, ki je postopoma vse manj čvrsta.

Če želimo, da naše telo samo proizvede več kolagena je zelo pomembno, da mu priskrbimo dovolj vitamina C, vitamina E, cinka, MSM, lizin,…

Vse to najdemo v ribi, govedini, agrumih, jagodičevju in piščančjemu mesu in jajcih. Če pa imate malo volje in rade čarate po kuhinji pa si lahko želatino naredite tudi same in si tako ustvarite super želatinaste bonbončke. Ker pa nam včasih zmanjkuje časa imamo na voljo hidroliziran kolagen, kot super dopolnilo.

S kolagenom proti suhi koži

In kdaj kolagen ne sme manjkati v naši prehrani?

V zadnjih letih se pojavlja čedalje več študij, ki ugotavljajo vpliv kolagena na telo. Pri aktivnih moških, ki so trenirali redno in so redno jemali kolagen se poveča nastanek mišične mase oz. mišic. Ženske, ki jemljejo kolagen, kot prehransko dopolnilo pa imajo vidno izboljšanje kože.
Prav tako, se je  v dodatni študiji od leta 2017 izkazalo, da imajo ženske po 3 tednih rednega uživanja kolagena večjo vlažnost oz. je koža bolj hidratirana kot tiste, ki kolagena sploh ne uživajo.

Za spodbudo nastanka kolagena lahko poskrbi tudi vaša kozmetičarka in sicer s kakšnim tretmanom radiofrekvence, ultrazvoka ali vakuma. Za tiste bolj pogumne, ki pa želijo bolj ravnih linij in manj gubic pa je rešitev tudi microneedling.

Kateri kolagen je primeren zame?

Na trgu je veliko različnih vrst kolagena. Poznamo ga tako v kapsulah kot v prašku. Priporočam, da izberete tistega, ki vam bolj ustreza. V kolikor ga želite dodati k jedem, recimo zajtrku ali v smothie je vsekakor kolagen v prahu boljša izbira.

Predvsem pazite koliko g oz. mg je v posamezni dozi. Cene se razlikujejo tako od vsebnosti kolagena do vrste kolagena. Na slovenskem trgu je na voljo od 0.8 g do 11g kolagena na posamezno pakiranje in tudi cene so temu primerne.

…tisti, ki imajo večjo vsebnost kolagena so dražji

Poleg tega se priporoča, v kolikor želite popraviti izgled vaše kože, da ste pozorni na vse dodatne elemente, ki jih kapsula ali prašek vsebuje.
Velikokrat so poleg sestavine, kot so vitamin C, MSM ali cink. To je odlična kombinacija za vsakega uporabnika in rezultati bodo še boljši.

Po drugi strani pa, v vsej poplavi ponudb se pogovorite z asistenti pri ponudnikih ali pa nutricionistom, ki bo vam lahko tudi najbolje svetoval.