fbPixel
SLEDI NAM
KONTAKT

ZAVOD LEPOTE
razvoj, izobraževanje, povezovanje kozmetičark

Trnjava 49
1225 Lukovica
e. info@kozmeticnozdruzenje.si

Slovensko kozmetično združenje

Poletje in staranje kože s premočnim soncem

Vpliv sonca na staranje kože

Skozi življenje se naša koža konstantno spreminja. Staranje kože je prvi pokazatelj sprememb. Ne samo zaradi naše kronološke dobe, ampak tudi zaradi gravitacije, onesnaženosti okolja, življenjskega stila (diete, alkohol, kajenje, stres) in sonca-izpostavljenost UV-žarkom.

Kot kažejo raziskave zadnjih let,  naj bi sonce bilo največji dejavnik pospeševanja starosti in je kriv za kar 80% vseh starostnih peg in gub. Nekatere raziskave pa kažejo celo na 90% povečanost vpliva sonca na vse gubice in linije obraza.

 

Postavlja se vprašanje, kaj boste naredile?

 

Kakšni so znaki staranja kože zaradi sonca?

Kot so ugotovili v različnih študijah je največji krivec za hitro staranje prevelika izpostavljenost UV-žarkom. Izpostavljenost soncu privede do izgubo elastičnosti kože in poškodbe kožne bariere, kar pripelje do hitrejšega staranja. Prvi znaki so rdečica in opekline od sonca ter potemnela koža.

Čeprav s prostim očesom takoj ne vidimo vpliva se vse te poškodbe pokažejo čez nekaj let v obliki starostnih peg in gubic v najhujšem primeru tudi kot kožni karcinom.

 

Vpliv sonca na staranje kože

Sonce – prva skrb pred staranjem kože

 

Velja omeniti, da je na vpliv sonca bolj izpostavljen svetlopolti oz. kavkaški tip kože. Svetla koža bolj hitro pordi in se hitreje opeče ter so znaki poškodb takoj vidni. Staranje kože pride še hitreje do izraza.

Drugi tipi kož so manj izpostavljeni in tudi pri njih se s tem tveganje staranja kože zaradi UV žarkov zmanjša in je čez nekaj let manj vidna.

 

Razlike so vidne.

 

UVA, UVB in UVC žarki in kateri so škodljivi

 

Sonce oddaja ultravijolično svetlobo oz. UV žarke. Te delimo na UVA in UVB. Ti žarki lahko vplivajo na kožo na različne načine. Ljudje potrebujemo sonce zaradi naše eksistence in vitamina D.

Ker smo izpostavljeni soncu od rojstva se vzrok kopiči iz leta v leto in ga je nemogoče 100% preprečiti, zagotovo pa ga lahko ublažimo.

UVA žarki imajo daljšo dolžino in se lahko penetrirajo globoko v epidermis. Njihova prisotnost se pokaže takoj. Težave povzročajo indirektno, so glavni vzrok za prezgodnje staranje, gubice in nastanek kožnega raka.

 

Medtem, ko UVB žarke zadrži že ozon, pa pri UVA žarkih ni tako in lahko prodrejo tudi čez pokrivalo, oblake in okna ter povzročijo opekline.

Prav tako povzročijo nastanek melanina in s tem temnenje kože. Vredno je omeniti, da te žarke uporabljajo tudi v solarijih za potemnitev kože in se solarije ponekod zaradi tega odsvetuje.

UVB žarki imajo za razliko od UVA krajšo dolžino vendar so bolj močni. UVB žarki poškodujejo naš DNA.

 

 

Vzroke za poškodbo naše kože poznamo. Staranje kože je posledica.

 

 

UVB žarki prav tako povzročajo opekline, ki pa se za razliko od UVA pokažejo šele čez nekaj ur. Nimajo moči, da bi prodrli skozi okna in oblaki, jih lahko zadržijo. Na srečo jih samo 5% pride do zemlje.

 

UVC žarki so najmočnejši in najkrajši ter tudi najbolj škodljivi, ampak na našo srečo ne pridejo do zemlje saj jih ustavi ozon.

 

 

Hitrost staranja kože in sonce

Zaščitne kreme morajo vedno z nami.

 

Kako se zaščititi od prehitrega staranja?

 

UV žarki so najmočnejši med 10 in 16 uro in takrat je priporočljivo, da se izogibamo pretiranemu izpostavljanju soncu. Zaradi onesnaženja zraka se ozon v zadnjih desetletjih manjša in UV žarki so močnejši.

 

 

Priporočamo, da pred izpostavljenostjo tisti dan preverite intenziteto nevarnosti UV svetlobe.

 

 

 

Za zaščito in preprečevanje prezgodnjega staranja in opeklin je priporočljivo:

  • Uporaba sončne kreme ali kreme s SFP faktorjem ( izberite kremo, ki preprečuje UVA in UVB žarke). Priporočljiv zaščitni faktor je 30 ali več.
  • Uporabljajte pokrivala, zadnja leta vse več podjetij uporablja materiale z UV zaščito;
  • Uporabljajte sončna očala;

 

Raziskava iz leta 2010 je pokazala da imajo ženske z enako starostjo in enakim tipom kože in različno izpostavljenostjo soncu za 3 leta odmika+/- v videzu.

Ženska, ki se je manj izpostavljala soncu izgleda 3 leta mlajša, kot je v resnici.
Druga ženska, ki pa je bila izpostavljena soncu in solariju pa bi prišteli 3 leta več glede na dejansko starost.

 

Glede na to, da je sonce kar v 80% krivec za prehitro staranje kože in da na današnjo izbiro izdelkov ter dostopnost informacij se za vsako žensko lahko najde izdelek zase in se tako koža zaščiti pred prezgodnjim staranjem.

 

 

Vir: Bazin R, Doublet E. Skin Aging Atlas. Volume 1. Caucasian Type. Paris: Editions Med’Com; 2007. [Google Scholar]

 

 

Share This