fbPixel
SLEDI NAM
KONTAKT

ZAVOD LEPOTE
razvoj, izobraževanje, povezovanje kozmetičark

Trnjava 49
1225 Lukovica
e. info@kozmeticnozdruzenje.si

Slovensko kozmetično združenje

Zima in naša koža | Kozmetično združenje

Kako zima vpliva na našo kožo?

Kako zima vpliva na našo kožo?

Hladno vreme in zima pomenita težke čase za našo kožo. Nizke temperature in nizka vlažnost povzročata suh zrak, ki odvaja vlago naši koži. Ostri zimski vetrovi in ​​suha notranja toplota lahko poslabšajo težavo in povzročijo razpokano in srbečo kožo. V teh hladnih in suhih mesecih se pri mnogih lahko pojavijo tudi kožne bolezni, kot sta ekcem ali luskavica.

Medtem, ko dodatna vlaga zelo pomaga, vam v tem članku zaupam kako lahko naredite več za nego vaše kože.

 

Zima in srbeča koža

Nekaj kratkih nasvetov, ki vam bodo pomagali zmanjšati razpokanost in rdečico ter ohraniti vašo kožo zdravo in udobno do pomladi.

  • Izogibajte se dolgim, vročim tuširanjem. Medtem ko se lahko zaradi vroče kopeli ali prhe pozimi počutite odlično, lahko le-ta iz vaše kože odstrani pomembna olja. Če je le mogoče, namesto tega uporabite toplo ali mlačno vodo. To upoštevajte tudi, ko si umivate obraz ali roke.
  • Izberite kvalitetno zimsko vlažilno kremo za vašo kožo. Tista stara vlažilna krema, ki jo uporabljate preostanek leta, ni dobra mrzle zimske dni. V  hladnih in suhih mesecih potrebujete kvalitetno vlažilno kremo. V kolikor ne veste katero, povprašajte svojo kozmetičarko, ki vam bo znala svetovati. Kljub temu pazite kakšne kreme izbirate, če ste nagnjeni k alergijam. Poiščite tiste, ki vsebuje lipide.
  • Nikakor ne pozabite na kremo za sončenje. Krema za sončenje ni samo za vroče poletne mesece. Zimsko sonce v kombinaciji z bleščanjem snega lahko resno poškoduje vašo kožo. Nanesite kremo za sončenje na obraz in roke (če so izpostavljeni) približno 30 minut pred izpostavljenostjo. Ponovite znova, če ostanete dlje časa zunaj.

Recite ne sončenju. Mnogi ljudje mislijo, da solarij lahko zagotovi vitamin D, ki nam primanjkuje v temnih, kratkih in mrzlih dneh, a v resnici je škoda, ki jo solarij lahko povzroči vaši koži, veliko večja od kakršnega koli začasnega povečanja vitamina D. Tako ultravijolično A (UVA) kot ultravijolično B (UVB) sevanje povzročata poškodbe celic, ki lahko povzročijo kožni rak. Zato pred obiskom solarija preverite podatke o solariju in morebitni nevarnosti za vašo kožo.

  • Spoznajte svojo kožo. Ne glede na to ali ste ljubitelj sonca ali ste pozorni na zaščito pred soncem je pomembno, da redno pregledujete svojo kožo in pazite na morebitne nove spremembe ali izrastke ter kakršnekoli spremembe v obstoječih izrastkih. Lezije, ki se spreminjajo, srbijo, krvavijo ali se ne zacelijo, so alarmni signali za obisk dermatologa. Tudi če ste vse poletje skrbno izvajali zaščito pred soncem, je pomembno, da še naprej pazite na svojo kožo jeseni, pozimi in pomladi. Samopregledi vam lahko pomagajo zgodaj odkriti potencialno nevarnost.

Vedite, kdaj poklicati strokovnjaka. Tudi enkratni obisk dermatologa je dobra naložba.

Kozmetičarka lahko analizira vaš tip kože, odpravi težave z vašim trenutnim režimom nege kože in vam svetuje glede izdelkov za nego kože, ki bi jih morali uporabljati.

Share This