fbPixel
SLEDI NAM
KONTAKT

ZAVOD LEPOTE
razvoj, izobraževanje, povezovanje kozmetičark

Trnjava 49
1225 Lukovica
e. info@kozmeticnozdruzenje.si

Slovensko kozmetično združenje

Vraščena dlaka

Vraščena dlaka – nočna mora po britju nog

Zakaj se dlake vraščajo, kaj jih povzroči in kako se jih rešimo vam zaupamo v tem članku.

 

V redkih primerih lahko vraščene dlačice povzročijo cisto. Druge vrste izboklin, kot so psevdofolikulitis barbae in mozolji, se lahko zamenjajo tudi z vraščenimi dlačnimi cistami. Zagotovo nas zanima kaj povzroča nastanek teh kožnih stanj ter kako jih preprečiti, da se ne bi vrnili.

 

Torej, kako prepoznati cisto vraščene dlačice?

 

Kot že ime pove, se ciste vraščenih dlačic začnejo kot vraščena dlaka. Sprva boste morda opazili majhno izboklino, podobno mozolju z dlačicami na površini in lahko so tudi rahlo rdeče barve vendar, če vraščene dlačice ne izginejo – se lahko majhna izboklina spremeni v veliko večjo. Povečana izboklina lahko dobi rdečo barvo, belo ali rumeno. Zagotovo pa se najbolj bojimo boleče izboklinice.

 

Kako prepoznamo psevdofolikulitisa barbae?

 

Čeprav je možno, da se ciste razvijejo v bližini vraščenih dlačic, je večina izboklin, ki nastanejo v bližini vraščenih dlak, verjetno posledica psevdofolikulitisa barbae, znanega tudi kot britvene izbokline.

 

Izbokline se lahko pojavijo kjer koli na telesu, vendar je bolj verjetno, da se bodo pojavile na območjih, ki so nagnjena k vraščenim dlačicam, vključno z:

– pazduhe,

– obraz,

– glavo,

– vratu,

– noge,

– ter sramni predel.

 

Kako prepoznamo cistične akne?

 

Vraščene dlačne ciste in izbokline lahko spominjajo tudi na cistične akne. Medtem, ko se okužena cista vraščenih dlačic začne kot navadna vraščena dlaka, so ciste aken posledica kombinacije bakterij, olja in odmrlih kožnih celic, ki se kopičijo globoko pod lasnim mešičkom. Cistične akne so lahko razširjene na samo enem območju, kot je hrbet ali obraz. Vedno pa ni tako grozno in so lahko ciste vraščenih dlačic manjše in je ta samo ena sama.

 

Kaj povzroča nastanek teh izboklin?

Nepravilne tehnike odstranjevanja dlak lahko povzročijo te izbokline. Ne glede na to ali se brijete, depilirate z voskom ali uporabljate pinceto, odstranjevanje dlak ni vedno brez težav. Sam postopek lahko povzroči otekanje, ki lahko vidno razdraži vašo kožo in povzroči izbokline in ciste.

Odstranjevanje dlake lahko povzroči, da nove dlake, ki zrastejo na svojem mestu le-te ne zrastejo pravilno. Nove dlake lahko rastejo bočno in se sčasoma zvijejo nazaj. Ko se to zgodi se lasni mešiček lahko zapre čez dlačico, tako da se zatakne ali vraste. Koža se odzove tako, da se vname pri čemer ukrivljene dlačice obravnava kot tujek.

 

Vraščena dlaka po britju nog | Kozmetično združenje

Nočna mora vraščenih dlak

Izbokline so najpogostejše pri temnopoltih moških in ljudeh, ki se brijejo. Morda imate tudi večje tveganje za nastanek izboklin z vraščenimi dlačicami, če imate naravno kodraste lase.

 

Kako si lahko pomagamo?

 

Primarni cilj zdravljenja je zmanjšati okoliško vnetje in zmanjšati tveganje za okužbo. Možni načini zdravljenja izboklin vključujejo vzdrževanje vlažnosti kože in prekinitev britja, kar povzroča rast vraščenih dlačic. Zdravila brez recepta, ki vsebujejo benzoil peroksid ali retinoide, lahko zmanjšajo vnetje in zmanjšajo velikost izboklin ali vraščenih lasnih cist.

Morda bodo potrebna zdravila za akne na recept, če zgornje metode ne delujejo pri izboklinah ali cistah vraščenih dlačic. Na primer, zdravnik lahko predpiše steroidno kremo, kot je hidrokortizon, da zmanjša rdečico in bolečino okoli izbokline ali ciste.

Žal pa se cistične akne verjetno ne bodo odpravile brez pomoči zdravil na recept.

Končni cilj zdravljenja vseh vraščenih dlačic je zmanjšati njihovo pojavljanje z pilingom in vlaženjem kože.
Pomagali bodo umivanje telesa in losjoni z nežno glikolno kislino. Ko pa se cista vraščenih las vname in začne spreminjati velikost, bo morda potrebna incizija in drenaža, da se cista skrči in odstranijo vraščeni lasje.

 

Česa ne SMETE delati, če je vraščena dlaKA vaš problem?

Nikoli ne praskajte ciste, saj lahko to poveča tveganje za okužbo in brazgotine. Prav tako nebi smeli poskušati izvleči dlak s pinceto, kot bi to lahko pri ostalih dlačicah. Na tej točki so dlačice preveč globoko pod izboklino ali cisto, da bi jih lahko izpulili. Namesto tega je bolje, če cisti pomagamo, da se omehča in tako sama poravna dlačico navzgor, tako da jo nekajkrat na dan nežno podrgnete s toplo krpo.

 

Kako naprej?

 

Če se pojavi okužba, bo vaš zdravnik predpisal lokalne ali peroralne antibiotike. Antibiotiki bodo pomagali zmanjšati vnetje in bolečino, hkrati pa preprečili širjenje in poslabšanje okužbe. V večini primerov vam za te vrste izboklin in cist ne bo treba obiskati zdravnika vendar pa, če izboklinice ali ciste postanejo zelo moteče oziroma se na zmanjšujejo obiščite svojega zdravnika ali dermatologa.

Poizkusite pa tudi z uporabo nežnega mehanskega pilinga, ki zelo pomaga pri vraščenih dlakah.

Share This