fbPixel
SLEDI NAM
KONTAKT

ZAVOD LEPOTE
razvoj, izobraževanje, povezovanje kozmetičark

Trnjava 49
1225 Lukovica
e. info@kozmeticnozdruzenje.si

Slovensko kozmetično združenje

Vpliv stresa na našo kožo | SKZ

Vpliv stresa na kožo

Ali je mit, da stres vpliva na stanje kože in kožnih bolezni?

Možnost vzročnega vpliva čustvenega stresa, predvsem stresnih življenjskih dogodkov, na potek različnih kožnih bolezni je že dolgo uveljavljena. Klinična modrost in izkušnje ter številna anekdotska opažanja in nenadzorovane serije primerov podpirajo to mnenje.

 

Pregledali smo razpoložljive dokaze o vlogi stresnih življenjskih dogodkov pri sprožitvi ali poslabšanju kožnih bolezni. Vloga stresnih dogodkov pri aknah, pemfigusu in seboroičnem dermatitisu je bila sporna ali premalo raziskana. Vloga stresnih dogodkov pri psoriazi, alopeciji areati, atopičnem dermatitisu in urtikariji je bila očitno jasnejša.

Vendar je le nekaj študij doseglo sprejemljive metodološke standarde za merjenje stresa. Tudi nekaj študij je upoštevalo pogoste možne moteče dejavnike (npr. starost, trajanje bolezni, družinski dejavniki) in nobena študija ni ustrezno nadzorovala vpliva drugih ključnih dejavnikov (npr. prekinitev zdravljenja, sezonski učinki). Če dodamo, da je bila velika večina študij retrospektivnih, se zdi pametno sklepati, da so bili doslej objavljeni le predhodni dokazi o vlogi stresnih življenjskih dogodkov pri povzročanju ali poslabšanju katerekoli dermatološke bolezni.

Nadaljnje raziskave so obvezne, bodisi v obliki prospektivnih študij ali bolj izvedljivo, dobro zasnovanih študij primerov – kontrola z ustrezno statistično močjo. Prihodnje študije bi morale več pozornosti nameniti tudi zaščitnim dejavnikom in dejavnikom ranljivosti v stresnih dogodkih. Poleg tega bi bilo pomembno raziskati druge vire psihološkega stresa, kot sta kronični stres in vsakodnevni stres. Merjenje ocene stresa bi bilo, čeprav težko, prav tako pomembno.

Psihološki stres je že dolgo povezan s številnimi pogostimi kožnimi boleznimi in stanji, za katere se domneva, da so vzrok za njihov nastanek ali poslabšanje. Čeprav so klinične izkušnje pogosto v skladu s tem pojmom, je očitno znanstveni dokaz včasih lahko bolj zahteven kot neposreden. Čeprav je bilo objavljenih veliko podatkov, se zdi, da ni dovolj dobrih statističnih dokazov, ki bi jih podprli. Težava pri nedvomni potrditvi interakcij med stresom in kožo je med zdravniki povzročila nekaj skepticizma.

 

Stres vpliva na kožo posameznika! | SKZ

Stres vpliva na kožo posameznika! | SKZ

 

 

Razkorak med kliničnim strokovnim znanjem in problematičnimi podatki kliničnih raziskav je pripeljal do tega, da so znanstveniki zaobšli potrebo po neposrednem reševanju vprašanja z iskanjem dokazov v osnovni znanosti.

 

2 NAJBOLJ POGOSTi BOLEZNI KOŽE ZARADI STRESA:

ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopični dermatitis je kompleksna bolezen, ki tradicionalno vključuje interakcijo genetskih, okoljskih in imunoloških dejavnikov. Nedavne študije kažejo, da so pri njegovem razvoju pomembni psiho-nevro-imunološki dejavniki in čustveni stres. Opažanja, da lahko notranji (bakterijske okužbe) ali zunanji (psihološki) stresorji povzročijo izbruhe AD, so razložena s študijami, ki kažejo, da stres poslabša delovanje kožne pregrade in spodbuja premik imunosti proti celicam T pomočnika tipa 2/alergijski odziv. Nevropeptidi, ki se sproščajo v koži, lahko posredujejo tudi pri nevrogenem vnetju, vključno z degranulacijo mastocitov.

Atopični dermatitis povzroča pomemben stres in poslabša kakovost življenja bolnikov in njihovih družinskih članov. Pred kratkim se je izkazalo, da psihološki posegi in posegi za zmanjševanje stresa izboljšajo počutje bolnikov in znatno izboljšajo kožne manifestacije.

 

AKNE

Akne so ena najpogostejših kožnih bolezni. Gre za večfaktorsko in kompleksno bolezen, ki izvira iz folikla pilosebaceous, kjer se zdi, da je v glavnem vključeno dedno ozadje, androgeni, kožni lipidi, motnje keratinizacije, vnetna signalizacija in regulatorni nevropeptidi. Čeprav se že dolgo domneva, da čustveni stres sproži ali poslabša akne, je bil njegov vpliv na resnost aken večinoma podcenjen, vse do nedavnega, ko so študije prinesle nove podatke o različnih mehanizmih in možnih dejavnikih, ki so vključeni v to interakcijo.

Treba je omeniti, da je bilo relativno malo študij, ki so preučevale stres kot možen vzrok za akne ali poslabšanje aken, več študij se je osredotočilo na stres in težave z duševnim zdravjem, ki nastanejo kot posledica aken. V tem pregledu smo v skladu z najnovejšimi znanstvenimi ugotovitvami poskušali identificirati osnovne mehanizme, ki povezujejo stres z aknami in povzemamo to zmedeno povezavo.

Osnova za povezavo med čustvenim stresom in pojavom ali poslabšanjem aken je v več kožnih nevrogenih dejavnikih, ki medsebojno delujejo s patogeno kaskado v aknah. Ta dvosmerni intimni odnos kože in uma poudarja pomen celostnega in interdisciplinarnega pristopa k oskrbi bolnikov z aknami, ki ne vključuje le dermatologov ampak tudi psihologov in psihiatrov.

 

 

Viri:

Alexopoulos A, Chrousos GP. Stress-related skin disorders. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders 2016;17(3): 295–304
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28871928/

Share This