fbPixel
SLEDI NAM
KONTAKT

ZAVOD LEPOTE
razvoj, izobraževanje, povezovanje kozmetičark

Trnjava 49
1225 Lukovica
e. info@kozmeticnozdruzenje.si

Slovensko kozmetično združenje

Pore – kaj so pore?

Kožne pore so drobne luknjice, skozi katere na površino kože priteka loj. Pore so izvodila žlez lojnic. Žleze lojnice se nahajajo globoko v koži. Njihova glavna vloga je proizvodnja loja. Ta se preko izvodil izloča na površino kože, kjer jo masti in preprečuje njeno izsuševanje, kot tudi njeno nabrekanje zaradi vpliva vode iz okolja. Razširjene pore delajo kožo manj atraktivno.

 

Zakaj pride do razširjenih por?

 

Naredili so kar nekaj raziskav, ki so pokazale, da so razširjene pore posledica mastne kože, staranja, genetike in spola.

Osebe, ki imajo že po naravi mastno kožo, ker so njihove žleze bolj aktivne, imajo pogosto bolj razširjene pore. Ta presežek maščob se meša z drugimi snovmi (kot so odmrle celice) v porah, kar povzroči zamašitev. Ni presenetljivo, da te zamašitve otežujejo maščobam, da prosto iztekajo, kar povzroča, da se pore razširijo.

 

S staranjem koža izgublja elastičnost (kolagen razpada), kar lahko tudi povzroči povečanje por. Poškodbe od sonca, ki se z leti akumulirajo, tudi zelo vplivajo na razširitev por. Od sonca spremenjena koža je zadebeljena, kar povzroči v končni meri zadebelitev kože v okolici por in posledično njihovo razširitev.

 

Vpliv genov je pomemben dejavnik, ki vpliva na velikost por. V primeru, da ima en ali oba starša povečane pore, je zelo verjetno, da jih imajo tudi potomci.

Med glavne dejavnike za razširjene pore je tudi spol. Moški imajo pogosto večje pore kot ženske. Pri ženskah se pore povečajo pri hormonskih spremembah.

 

Kaj lahko sami storite, da zmanjšate videz por

 

Izogibajte se mastnim kremam in oljem. Če imate mastno kožo, bodo mastne kreme in olja koži slej ko prej zaprle pore.

Vedno si pred spanjem očistite obraz, še posebej, če uporabljate ličila. Priporočam vam, da se resnično navadite očistiti obraz zjutraj in zvečer. Tako odstranite tudi umazanijo iz por.

Izogibajte se izdelkom, ki izsušujejo kožo in jo dražijo (alkohol, parabeni, barvila in dišave). Če krema vsebuje dražeče snovi, le te stimulirajo nastanek večje količine loja v žlezah lojnicah.

Uporabljajte čistilna sredstva, ki temeljijo na vodni osnovi in imajo pH okoli 5 in se izogibajte trdih alkalnih mil.

Čistilna sredstva, ki izsušujejo, poškodujejo kožo in povzročijo dolgotrajne rdeče madeže. Prav tako povzročajo nastanek večje količine loja. Enkrat na teden uporabite gel z zrnci, ki odstrani maščobo in odmrle celice povrhnjice ali uporabite mehanski piling.

 

Za odvečno maščobo na obrazu so odlične tudi čistilne maske (maska iz gline), ki maščobo absorbirajo in kože ne dražijo.

Vsakodnevna uporaba vlažilne kreme z zaščitnim faktorjem, ščiti kožo.

 

V prehrani naj bo dovolj sadja, predvsem zelenjave. Izogibajte se sladkim živilom. Zaželeno je uživati ribe kot so divji losos, sardine – ti imajo visoko vsebnost maščobnih kislin Omega 3, saj ti delujejo kot naravni protivnetni učinki. Uživajte hrano bogato z vitaminom B2.

 

Ne pozabite na telesno aktivnost (vsaj 30 min/dan) in sprehod na svežem zraku (vsak dan).

 

In nenazadnje bodo tudi obiski pri kozmetičarki prinesli želene rezultate. Obiščite svojo najbližjo in najljubšo kozmetičarko. Prepričana sem, da vam lahko pomaga pri izgledu vaše edinstvene kože, morda reši manjši problem ali predlaga katero kremo uporabiti, da bo koža zdrava, hidrirana in sijoča.

 

Ostanite naravno sveži.

 

Bojana iz Moje lepotilnice

www.mojalepotilnica.si

Facebook: www.fb.com/mojalepotilnica

 

Post a Comment

Share This