fbPixel
SLEDI NAM
KONTAKT

ZAVOD LEPOTE
razvoj, izobraževanje, povezovanje kozmetičark

Trnjava 49
1225 Lukovica
e. info@kozmeticnozdruzenje.si

Slovensko kozmetično združenje

Akne in mastna koža

Kako reševati mastno in aknasto kožo?

Na povečano izločanje loja ali seboreje vplivajo:

  • dednost oziroma geni,
  • hormoni,
  • nekatere bolezni živčevja,
  • vremenski vplivi,
  • stres,
  • prehrana (močno začinjena, alkohol, …).

 

Najprej razjasnimo ta dva pojma, kaj je mastna koža in kaj so akne.

 

Kaj storiti in kako se boriti proti mastni in aknasti koži?

 

MASTNA KOŽA

 

Ta koža je debelejša in se na površini sveti. Njena prednost, ja tudi prednost ima mastna koža, je v kasnejšem nagubanju, vendar lahko daje ves čas nečistoče.
Rečemo ji lahko tudi seboreja – kozmetična problematika, kadar lojnice proizvajajo povečane količine sebuma (svetleč, masten videz na površini kože kjer so prisotne široke pore). Največkrat se pojavi tik pred puberteto, tako pri ženskah kot pri moških.

Delovanje lojnice se spreminja glede na starost, spol, letni čas in področje telesa. Lipidi na površini kože in sebum (izloček lojnic) ter epidermalni lipidi naredijo hidro-lipidni zaščitni plašč kože ta pa povzroči nadaljne probleme na koži.

 

AKNE

Tudi akne (akne Vulgaris) so kronično vnetni proces na nivoju dermisa in epidermisa, ki prizadene pilosebacealne enote. Akne so najpogostejše bolezensko stanje kože pri mladostnikih. Najpogosteje se pojavijo med 13. in 15. letom, pri nekaterih posameznikih pa zaradi neravnovesja hormonov lahko tudi pozneje.

 

Acne Vulgaris – abnormalna folikularna keratinizacija je najpomembnejši dejavnik nastanka aken. Hiperkeratoza – zapre izhod dlačnega folikla, nastane čep, ki povzoroči nastanek “mase” komedona, to kar vidimo kot beli gnoj kasneje na koži.

 

Kako negujemo aknasto kožo?

 

Akne delimo na več različnih tipov in pri tem jih tudi različno tretiramo.

 

Nevnetni komedoni – uporaba nekomedogenih kozmetičnih izdelkov in brez nepotrebnega mehanskega draženja, zaščita pred UV, IPL, laser …

 

Za blago vnetne akne – topikalna uporaba benziolperoksida, azealinske kisline, salicilne kisline, pričakovano izboljšanje po 5 tednih in hkrati tako tudi zaviramo nastajanja novih aken.

 

Zmerne do hude akne – zdravimo topično (lokalno) ali sistemsko, lahko tudi skupaj z dodatkom antibakterijskega in antikomedoničnega zdravila. Če posežemo po oralnih antibiotikih le ti lahko povzročajo stranske učinke.

 

Hude akne – aknasto stanje (ciste, noduli), se zdravi le sistemsko, z antibiotiki ali izotretinoidom. Potrebno je takojšnje ukrepanje pred nastankom brazgotin.

 

V kozmetičnih salonih izvajamo kozmetično nego le pri blagih oblikah, težja oblika aken je kontraindikacija za izvedbo klasičnih postopkov. Vse težje oblike aken obravnava zdravnik dermatolog.

 

Kako negujemo aknasto kožo doma?

Za čiščenje obraza uporabjamo v salonih čistilni gel, peno ali mleko z  izvlečki timijana, rožmarina, žajblja ali sadnih kislin, salicilno kislino, ipd. Preverite pri svoji kozmetičarki ali so vaša čistilna sredstva primerna za vaš obraz.
Za  piling se priporoča encimski in tudi kemični (AHA, BHA), če koža le ni poškodovana. Tukaj za nasvet vprašajte vašo kozmetičarko saj premočen ali prepogosti piling s kislinami poškoduje vašo kožo. Maska za obraz naj bo protivnetna in vlažilna.
Obraz in vse predele zaščitimo z vlažilno in nemastno kremo kar je izrednega pomena.

 

Pri izdelkih, ki jih kupujete bodite pozorni, da imajo naslednje sestavine:

žajbelj – (žajbljevi listi), eterično olje, čreslovine delujejo andstrigenstno in protivnetno,

  • kamilica – pomirja iritirano, pordelo, razdraženo kožo, antiseptično in protivnetno delovanje,
  • šentjanževka – pospešuje celjenje ran in obolenj, protivnetno, antibakterijsko, protiglivično delovanje,
  • aloe vera – vlažilec, nekomedogen, zmanjšuje mastnost kože,
  • čajevec– antibakterijsko delovanje, eden izmed najbolj pogostih sestavin v izdelkih za aknasto kožo.

 

ZAKLJUČEK

Torej, če se spopadate z aknasto kožo je vaša prva naloga, da se ne ukvarjate s svojo kožo sami. Ob prvih znakih težav z aknami se posvetujte z vašo kozmetičarko saj je to edini način, da v začetni fazi čim bolj nežno in koži neškodljivo ustavite izbruh aken po celem obrazu. V kolikor kozmetičarka presodi, da je vaše stanje preveč kritično vas bo napotila do dermatologa.

Share This